Blog Nedir?

Blog, web ve log kelimelerinin birleşiminden meydana gelmiştir. Türkçe karşılığı ise web günlüğü olarak isimlendirilmektedir.

Blog, genellikle bireysel olarak yürütülen ve içerisinde blog sahibinin dünyasını yansıtan yorumlar, haberler, olaylar vb. girdilerin bulunduğu web sitesidir. Bloglarda girdiler genellikle son eklenen en üstte olacak biçimde görüntülenir. Bloglar son yılların en çok ilgi gören internet uygulamalarındandır.

Blog yazan kişilereyse "blogger" denilmektedir. Bir yazı yazıp gönderme işlemine de kısaca "bloglama" deniyor. 1997 yılından beri var olan bu uygulama, tasarımcı ve programcıların ilginç internet sitelerinin linklerini unutmamak için kendi sayfalarına yazmalarıyla başladı. 1999 yılında ortaya çıkan pek çok blog-yayınlama (blog publishing) aracıyla birlikte bloglama, programcılar arasındaki bir aktivite olmaktan çıkıp, en az bilgisayar kullanma becerisine sahip olan bir insanın bile anlayacağı kadar basit hale indirgendi.

Daha önce bir yazıda blogların ne kadar çoğaldığını anlatmıştım. Technorati'nin 7,8 milyon blogu indekslediği, günde 30.000 - 40.000 blogun yaratıldığı düşünülürse, bloglar bu yüzyıla damgasını vuracak bir olay olmaya doğru gidiyor. Çünkü format çok basit; sıklıkla güncellenen, tek sayfa üstünde ters kronolojik yazılar. Hangi konuda yazarlarsa yazsınlar, pek çok insan için bloglar kişisel dışavurum aracı haline geldi. Herhangi bir editoryal düzenleme görmeden, insanların içinden geldiği gibi, kendi düşüncelerini özgürce anlattıkları ortamlar oldu.

Şu sıralar bloggerların da birer medya üyesi olduğu, her blogun kendi başına bir yayın aracı vazifesi gördüğü görüşü ortalıkta geziyor. Politika, günlük hayat, spor, teknoloji, müzik, yemek hatta dantel, hamburger gibi her konuda pek çok bloga rastlamak olası. Hatta bir çok büyük şirket CEO'sunun ya da şirketlerin kendi blogları olmaya başladı. İnsanları bir site tasarlamaktansa blog açmaya yönelten nedir peki? Bir site açmak için en başta domain ve host gibi teknik konulara para ödemek gerekiyor.

Blog açmak için ilk önce dürüst ve alçakgönüllü olmak gerekir. Paylaşacak çok derdiniz ve söyleyecek çok sözünüz olmalı. Blog bir sevdadır. Senden bir parça ve sevgi verdikçe değerlenen bir evlattır. Her konuda blog açılabilir. Önemli olan istikrarlı yazmak ve asla pes etmemek. İlk ayda açılıp kapanan çok blog gördüm. Siz bu çöp bloglardan olmayın.

Blogda bir diğer husus da temadır. Sürekli tema değiştirmek doğru değildir.
Blog bir sevdadır, haddü kenarı bilinmez.