Featured Posts Slider

Image Slider

Kahve Kültürü

 


Arkadaşlar kahve çeşitlerinin mantığını en basit şekliyle anlatacağım. 

Kahve bitkisinin çekirdeklerinin kavrulup toz haline gelmesine kahve deniyor bunu hepimiz biliyoruz. 

Kahveyi biz Araplardan aldık ve dünyaya bunu yaygınlaştıran millet Araplar ve Türkler fakat 21. yyda epey maliyetli bir teknik bulundu bunları basit şekliyle anlatacağım. 

En basit kahve telveli kahvedir. Kahve tozu suyla sütle kaynatılıp ağza tozu gelecek şekilde pişirilirse bu doğu kültürünün parçası oluyor. Bu tarz kahvede değişen şey tozun kalınlığı. Çekirdeği çok öğütürsen ince yani yumuşak kahve az öğütürsen sert ve acı kahveler oluyor. Olay tamamen bundan ibaret. Yok dibekte öğüttüğün için dibek Halepte yetişenler aşırı acı oluyo Halep geçin bunları. İşin edebiyatı suyla kaynatmak. 

Amerikanlar ise kahveyi suyla değil buharla demlerler bunun sonucunda Halepten hafif dibekten ağır klasik Osmanlı kahvesi tadında fakat daha mükemmel ve alışık olunmayan yanmış kabak tatlısına benzeyen bir tatla karşılaşırsınız buna espresso denir. Bu kahvelerde filtre kullanılır kağıt filtre, buhar,French press vs. 

French press ya da klasik filtre kahveler işin ucuz olanı çünkü evde siz espresso yapamazsınız bunun için basınçlı bir ortam gerek. Yapsanız yapsanız kalın diye tabir edilen çekirdeği az çekilmiş kahveyi yine suda kaynatıp kağıt ya da gözenekli French pressten geçirmeye filtre kahve denir. Genelde Kolombiya çekirdeği kullanılır. Her tarz kullanılabilir ama.

Soğuk suyla 3 4 saat demlenirse cold brew içine nitrojen basılıp köpürtünce nitro brew. 

Şimdi starbucks tarzı butik yerler espresso bazlı kahve satarlar daha çok makinesi pahalı adam mecbur dışarıda içecek ve ayrıca popüler. Kahvenin kıçı başı ayrı yerde tabiri caizse. 

Caffe Lungo, Espresso’nun büyük boyudur ve kahvenin makinada daha uzun süre filtrelenmesiyle elde edilir. Caffe Americano, Espresso’nun sıcak su eklenerek yumuşatılmış şeklini oluşturur. Cappuccino, Espresso'ya su buharı ile köpük haline getirilmiş sütten yaklaşık 2 santim kadar eklenmesi ile üretilen bir içecektir. Caffe Latte, 25- 30 ml Espresso'nun üzerine 65°-76° derecelik sıcak sütün ilave edilmesi ve sütün üzerinde 2 cm kremamsı süt köpüğünün ilave edilmesi ile oluşur. Latte oran olarak %10-15 kahve ile %90-85 sütten oluşur. Latte Macchiato, sıcak süt ve süt köpüğünün üzerine espresso eklenerek yapılır. Temelde diğer tüm sütlü kahvelerden en büyük farkı sütün kahveye değil, kahvenin sütün üzerine eklenerek yapılmasıdır. Caffe Macchiato, Espresso’ya süt köpüğü eklenerek hazırlanan kahvedir. Mocha, Latte’ye çikolata tozu veya şeker eklenmesiyle yapılır. Viennese, Espresso’ya çikolata ve krema katılarak hazırlanan Viyana usulü kahvedir. Cafe au lait, Fransızların sütlü filtre kahvesi. Sütü kahvesinden daha fazladır. 1/3 kahve 2/3 sıcak süt.

Ayrıca kahve alkolle ya da krema başka içeceklerle de kokteyl yapılan bir ürün. Bence en güzel olanı insanı hemen ayağa kaldıran klasik espresso ve Haleptir gerisi yalandır bitti.