Featured Posts Slider

Image Slider

Yurt Odasında Bulunması Gerekenler



İlk defa bir yurt odasına yerleşecekseniz bilmeniz gereken birkaç husus var. Her ne kadar yurt merkezleri hemen her hizmeti sizlere sunsa da birtakım kişisel ihtiyaçları karşılayan malzemeler çoğunlukla görmezden gelinir. Bu nedenle yurt odasında bulunması gerekenler ve yurtta kalmak için gerekli eşyalar nelerdir öğrenmenizde fayda var.

Eğer fazla eşyanız varsa mutlaka bazalı bir yurt odası tercih edin. Bu şekilde yatağın altına birçok eşyayı yerleştirebilirsiniz.

Giyim

Şehir dışına tatile gittiğinizde bile kıyafet seçimi büyük önem taşır. Okul ise bütün sene orada olacağınız bir zaman dilimi demektir. Bu nedenle gideceğiniz bölgenin mevsimine uygun kıyafetler seçmenizi öneririz. Örneğin kış mevsiminin sert geçtiği bir şehre gidecekseniz, yanınıza çok kalın paltolar ve hemen her durumda giyilebilecek kalın kazaklar almanız şart. Mümkün olduğunca en gerekli, mutlaka giyeceğiniz kıyafetleri yanınıza almalısınız. Zira yurttaki öğrencilik hayatı, daha minimal yaşam şartlarına uygundur. Bunun yanında, kıyafetlerinizi derli toplu bir şekilde asmanız için birkaç elbise askısı gardırobunuzda yer almalıdır. Ek olarak yeterince iç çamaşırı ve çorap bulundurduğunuzdan emin olun.

Kişisel kıyafetlerinizi ayarladıktan sonra yurt odası için gerekli eşyalar arasında temiz bir nevresim takımı ve yastık da yer almalı. Her ne kadar yurt odalarında nevresim ve yastık bulunsa da kişisel hijyen açınızdan kendi yatak takımınızı ve alezinizi kullanmanızı tavsiye ederiz.

Temizlik ve Kişisel Bakım Ürünleri

Peki, kişisel bakım için yurtta neler lazım olur? Kişisel bakım ürünleri oldukça önemlidir. Bu tarz ürünler mutlaka size ait olmalı ve başkasının hijyen ürünlerini asla kullanmamalısınız. Yüz, el ve duş havlusu olmak üzere en az 3 adet havlunuz olsun. Bunun dışında saç derinize uygun bir şampuan ve saç kreminin seyahat tipindeki küçük boylarını alabilirsiniz. Bu tarz ürünler özellikle yurttaki ilk günleriniz için önemlidir. Sonrasında zaten marketlerden satın alabilirsiniz.

Ayrıca kişisel bir terliğinizin olması, ayak sağlığınız için büyük önem taşır. Yurtlarda genelde ortak terlikler bulunsa da birçok ayağın temas ettiği bir terliği giymemenizde fayda var. Bunların dışında mutlaka almanız gereken temizlik ürünleri: diş fırçası, diş macunu, tırnak makası, törpü ve duş jeli. Ayrıca, yurt odası temizliği için de temel temizlik ürünlerini bulundurmalısınız.

Çalışma odası ve meditasyon yapan kız

Yurtta Bulunması Şart Elektronik Eşyalar

Üniversitede yurtta kalmak için gerekli eşyalar arasında bilgisayar gibi bazı elektronik eşyalar da vardır. Tablet veya akıllı telefon aracılığıyla da pek çok işinizi halledebilmeniz mümkün. Dolayısıyla herhangi bir akıllı cihaz, muhakkak yurt odanızda yer almalıdır. Ayrıca üçlü priz her daim kurtarıcınız olacaktır. Çünkü yurt odasında birden fazla elektronik girişe gereksinim duyduğunuz zamanlar olabilir. Yurt odasında bulunması gereken elektronik eşyalardan bir diğeri ise ütüdür. Bazı yurt kurumlarında ütü her odada yer alır. Fakat yine de yanınıza bir seyahat ütüsü almanızda yarar var. Bunların dışında yurt odasında olması gerekenler: su ısıtıcısı, fön makinesi, traş makinesi, epilasyon cihazı, taşınabilir bellek.

Öğrenci Yurduna Yerleşirken Bunlara Dikkat!

Kalmayı düşündüğünüz yurttaki çamaşır hizmetlerini detaylı bir şekilde öğrenin. Bazı yurtlarda oldukça kısıtlı sayıda çamaşır makinesi bulunur. Sırf bu sebeple çamaşırlarınızı temizlemek için fazla zaman kaybedebilirsiniz. Tercih ettiğiniz yurdun son giriş saatini öğrenin. Bazı yurtlar çok erken saatlerde kapılarını kapatabilir. Bu da sizin sosyal hayatınızı olumsuz etkileyebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yurt Odasında Hangi İlaçlar Bulundurulmalı?

Düzenli kullandığınız ilaçlarınız varsa onları mutlaka odanızda bulundurun. Bunun dışında ağrı kesici, alerji kremi, yanık kremi, çeşitli vitaminler ve yara bantlarını içeren bir sağlık dolabı oluşturun. Böylece acil durumlarda eczane aramak zorunda kalmadan ilk tedaviyi yapabilirsiniz.

Yurt Odasını Nasıl Temiz Tutarım?

Odada bulunduracağınız küçük bir el süpürgesi yurtta hayat kurtarabilir ve bu sayede temizliği beklemeden küçük parçaları ortadan kaldırabilirsiniz. Odanızdaki buzdolabına kötü koku oluşmaması için bir tabak içinde karbonat koymak da pratik bir çözüm olacaktır. Okul veya yurt gibi kalabalık alanlarda sık sık bulunuyorsanız grip aşısı olarak mikroplara karşı bağışıklık kazanmayı da deneyebilirsiniz.

Öğrenci Yurduna Yerleşirken Nasıl Giysiler Seçilmeli?

Gideceğiniz bölgenin mevsimine uygun kıyafetler seçmeniz daha doğru olacaktır. Örneğin kış mevsiminin sert geçtiği bir şehre gidecekseniz, yanınıza çok kalın paltolar ve hemen her durumda giyilebilecek kalın kazaklar almanız şart. Mümkün olduğunca en gerekli, mutlaka giyeceğiniz kıyafetleri yanınıza almalısınız. Zira yurttaki öğrencilik hayatı, daha minimal yaşam şartlarına uygundur.

Temizlik
Oda Spreyi
Kozmetik
Şampuan
Çamaşır Suyu
Bez temizlik için
Havlu Banyo ve yüz

Elektronik
Tablet Telefon ve Laptop
Tost Makinesi 
Ketıl
Yumurta Haşlama Makinesi
Mısır Yapma Makinesi
Saç Kurutma Makinesi

Konfor
Plates Matı 
Halı
Organizatör
Bardak 
Makarna Kasesi
Ayakkabılık
Gerekli Kıyafetler
KYK Yurt Tipleri. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) belirledikleri kriterler doğrultusunda 6 tip yurt sınıflandırdı kriterler yurtların fizik özellikleri, odalarda kalan öğrenci sayısı ve yurtların sosyal faaliyet alanlarına göre değişmektedir buna eş değer olarak KYK yurt ücretleri de değişmekte.

KYK yurtlarının ülke genelinde yaklaşık 650-700 bin yatak kapasitesi bulunmaktadır. KYK Yurt başvuruları olağanüstü durumlar hariç her yıl Ağustos ayında başlayıp 15 gün için de açıklanmaktadır.

Kayıt esnasında ödediğiniz Depozito ücreti, KYK yurtlarına girişte bir kereliğine ödenen ve kaldığınız odada bir hasar oluşturmadığınız takdirde yurttan çıkarken tarafınıza ödenen güvence bedelidir. Yurtla ilişkiniz kesildiğinde depozito ücretini geri alırsınız. KYK yurtlarının kontenjan sayısının sınırlı olması nedeniyle başvuru yapan her öğrenciye çıkmamaktadır. Kredi Yurtlar Kurumu tarafından belirlenen kriterlere uygun olan öğrencilere çıkmaktadır.

Yurt ücretleri 1. tip yurtlardan 6. tip yurtlara doğru artış göstermektedir.

KYK yurt ücretleri yurtta kalan öğrenci sayısı, odada kalan öğrenci sayısı. yurdun üniversite olan uzaklığı, binanın yeniliği gibi etmenlere göre değişiklik göstermektedir. KYK yurtlarında sadece kaldığınız ayların ücretini ödemektesiniz yani Eylül – Haziran ayları arası. İstisnai durumlarda staj, yaz okulu için kaldıysanız belgelendirerek yurt müdürlüğüne bildirerek nöbetçi KYK yurdunda kalabilirsiniz.

KYK yurtlarında kalan her öğrenciye beslenme yardımı yapılmaktadır. 2022 yılı itibariyle kahvaltı için 25 TL, akşam yemeği için 50TL olmak üzere günlük 75TL; aylık 2250 TL yemek yardımı yapılmaktadır. Alacağınız yemeklerin ücreti, o gün için ayrılan beslenme yardımını aşması durumunda aşan kısmını nakit olarak vermeniz gerekmektedir.

  • Yurt odaları 2-4 kişilik, banyolu
  • Odalarda çalışma masası, kitaplık, mini buzdolabı, elbise dolabı, İnternet
  • Sabah kahvaltısı- Akşam yemeği
  • 7/24 sıcak su
  • Asansör
  • Kantin
  • Çalışma Odası
  • Dinlenme Salonu / Oturma salonu
  • Parmak izli giriş-çıkış
  • Valiz odası
  • Mescit
  • TV odası
  • Kütüphane
  • Masa Tenisi
  • Basketbol Sahası
  • Futbol Sahası
  • Voleybol sahası

6. tip KYK yurdunun özellikleri bu şekilde sıralanmaktadır. Yeni yapılan KYK yurtları bu özellikleri taşımaktadır. Daha detaylı bilgi için  Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü sayfasını ziyaret edebilirsiniz.