Featured Posts Slider

Image Slider

ELFİDA


Elfida ismi sonradan verilmiş bir isim. Adı Beyzanur kızımızın. 4 yaşlarındayken tanıştım bu kızımızla. Babası Murat Çelik bir emekçiydi. Kızın amansız hastalıkla mücadelesi için Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne gidiyordum. Doktorlarla görüşüyordum. Detayları burada anlatmak istemiyorum ama çok uğraştık. Bir gün doktorların odasındaydım ve doktorlardan biri bana dedi ki: 'Haluk Bey, bu kızı gözden çıkartın.' Yanımda da müzisyen arkadaşım Emrah Aydoğdu var. Emrah, 'gözden çıkarılan kadın, anlamı Osmanlıca'da Elfida.' dedi. Belki tam birebir anlamı olmuyordu ama bir kavram olarak çok uyuyordu. Tabi biz birbirimize sarılıp ağladık. Gerçekten Beyzanur'u çok seviyordum.

Dostoyevski Kumarbaz


Ruslar bir rulet tutkunudur. Rulet oynamayan ya da ruleti bilmeyen Rus olmaz. Rulet tutkunu bir Rus'un bu oyuna nasıl bağlandığını ve ruletin hayatını nasıl şekillendirdiğini kahraman bakış açısıyla anlatıyor.

Kumar iki şekilde oynanır. Ya oynamayı bilmeyen düzenbazlar gibi kaybedince üzülürsünüz ya da bir centilmen gibi kaybetseniz de kazansanız da zevk için oynarsınız bu oyunu. Oyun size mutluluk ya da zevk vermez ama bu oyun sizi kendi içinde savaştırır. Bu öyle bir savaştır ki geçmişinizi unutursunuz ve bu savaşın ortasında sürüklenerek yanarsınız. Ve cebinizdeki son parayla küllerinizden doğarsınız. Kumar masaları kimileri için kaybetmedir kimileri için savaşmak.

Dostoyevski güzel bir kurguyla yazmış Kumarbazı. Aşktan da öte bir yaklaşımla kahramanın rüyalarını süslemiş. Rulet topuna olan tavrı ruleti sınıflara ayırmış. Ve bir insanın kumar oynamak için birçok nedeninin olduğunu açıklamış. Muhteşem bir kitap.
Kitaba puanım :7.9/10