Featured Posts Slider

Image Slider

Öğrencilere Vergisiz Telefon Fırsatı



Öğrencilere vergisiz cep telefonu son durum merak ediliyor. AK Parti Seçim Beyannamesinde yer alan öğrencilere vergisiz cep telefonu satışı ne zaman başlayacak sorusu seçimin ardından araştırılmaya başlandı. Seçim beyannamesinde cep telefonu ve bilgisayar alımlarında gençlere yönelik bir defaya mahsus vergi muafiyeti dikkat çekmişti. Yakın zamanda cep telefonu alacaklar ise vergisiz cep telefonu fiyatlarını şimdiden takip etmeye başladı. Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öğrencilere vergisiz cep telefonu satışı için yapacağı açıklamalara çevrildi. Peki vergisiz cep telefonu satışı ne zaman, tarih açıklandı mı? Öğrencilere ÖTV, KDV'siz cep telefonu satışı şartları neler, kimler faydalanacak? İşte detaylar...

Telefonların vergisiz fiyatı üzerinden sırasıyla %1 oranında Kültür Bakanlığı Payı, %12 oranında TRT Bandrol Ücreti, ÖTV ve %18 oranında KDV alınıyor. Telefonun fiyatına göre ÖTV oranı %25, %40 ve %50 olarak değişiyor.

Örnek olarak, Apple 14 128 GB cihazın vergisiz satış fiyatı 16 bin TL olarak belirlenirken, KDV, ÖTV ve diğer vergiler eklendiğinde bu fiyat 36 bin TL'ye yükselmektedir.

Apple'ın son ürünü iPhone 14 Pro Max'in Türkiye satış başlangıç fiyatı 50 bin TL olurken, yaklaşık 23 TL'sinin vergilerden oluştuğu biliniyor.  Bu cihazın ise vergisiz satış fiyatının 25 bin civarında olması bekleniyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, gençlere dönük vaatlerinin en kısa sürede hayata geçirilmesi için bakanlıklara talimat verdi, çalışmalar başladı. Vaatlerin hayata geçmesi için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında bir toplantı yapıldı. Toplantıya ilgili bakanların yanı sıra kurum yöneticileri de katıldı.

 Toplantıda her kurumun kendine düşen konuda bir çalışma yapması, maliyetleri de çıkarıp dosyayı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e göndermesi benimsendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı gelen çalışmaları değerlendirip bir hazırlık yapacak. Hangi konuların ne zaman gerçekleştirilebileceğine bakacak. Bu konuda son sözü Erdoğan söyleyecek.

ÜCRETSİZ 10 GB İNTERNET

Toplantıda, gençlere 10GB ücretsiz internet, bir defaya mahsus olmak üzere yükseköğretimdeki öğrencilerin cep telefonu ve bilgisayarlarına vergi muafiyeti sağlanması konusu da tartışıldı. Ekonomi ile ilgili alınan önlemlere de dikkat çekilerek, 'vergi muafiyeti konusunun sadece üniversite öğrencilerini kapsaması, açık öğretimdekilerin kapsam dışı tutulması' önerildi. Bakan Şimşek de bu öneriye sıcak baktı.

NELER YAPILACAK?

Erdoğan ve AK Parti'nin gençlere yönelik seçim vaatlerinden bazıları şöyle:

Aile ve Gençlik Bankası kurulması.

- Yükseköğrenimdeki gençlere bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlanması.

- Gençlere aylık 10 GB ücretsiz internet verilmesi.

- Üniversiteli gençlere yönelik Gençlik Kartı uygulaması başlatılması. Bu kartla ile gençler tiyatro, sinema gibi etkinliklerden ücretsiz veya indirimli yararlanabilecek.

- Genç girişimciler için Tarım Girişimcilik Bölgeleri (TARGİB) kurulması.

- Gençlerin en az bir müzik enstrümanını kullanabilmesi, bir yabancı dil konuşması ve bir spor dalında lisans sahibi olmasının desteklenmesi.