Belki klişe olacak ama anahtar kelimeler; düzenli çalışmak, süreklilik. Hedefini koyduğun ilk andan itibaren (9.sinif, 10.sinif ne zaman koyduysan) düzenli bir şekilde hedefine yürümek. Ne olursa olsun her gün hedefin için bişeyler yap. (1 soru çözmek bile olsa) Misafir mi geldi? Olsun, 1 paragraf bile olsa bişeyler oku, hedefin aklından çıkmasın. Canın mı sıkkın? 1 soru çöz en azından ama boş geçirme, mutlaka her gün hedefine yönelik bişeyler yap.
2. sırrımız sakin kalabilmek. Çözemediğin sorular olacak, ilk okumayla anlamadığın konular olacak, HERKESİN oluyor. Sen düzenli bir şekilde çalıştığında hedefine ulaşamaman için hiçbir sebep yok. Bu süreçte inişler çıkışlar çok olacak, belki tökezleyeceksin ama sağ salim bitişe varacaksın, yeter ki inan, kendine güven ve yapman gerekenleri yap. Netlerin düştüğünde pes etme, ümitsizliğe kapılma, sadece hedefine odaklan.
3. Hedefleri olan, sana birşeyler katacak arkadaş çevren olsun. Arkadaşlar çok önemli. Biz üniversite sınavına 4 arkadaş birlikte çalıştık, yorulduğumuz zamanlarda birbirimize destek olduk. Yeri geldi birbirimizin sorusunu çözdük, yeri geldi konu anlattık birbirimize.
4. Sınava iyi kaynaklarla ve bu yoldan geçmiş, başarılı olmuş iyi hocalarla hazırlan. Dersaneler kapandıktan sonra özel ders zorunluluk gibi oldu. Eksik olduğun, zorlandığın noktalarda imkanların elverdiğince profesyonel destek al. Bu desteği işinin ehli, üniversite hazırlık sürecini başarıyla atlatmış, seninle empati kurabilecek, ne zaman neye ihtiyacın olduğunu bilip seni doğru yönlendirecek birisinden al.
Tıp fakültesi milyonlarca öğrencinin hayalidir. Beyaz önlük içerisinde olmak ve insanlara şifa dağıtmak en kutsal meslekler arasında sayılır. Toplum da hekimlere karşı büyük saygı duymakta bu da mesleğin popülaritesini önemli ölçüde artırmaktadır. Üniversite çağına gelmiş, artık lise son sınıfta bulunan bir öğrenci tıp fakültesi kazanabilmek için ne gibi çalışma yapması gerektiğini araştırma yoluna gitmiştir. Hatta birçok kişi üniversite sınavına ilk girdiğinde tıp fakültesini kazanabilmek için yeterli puanı alamayıp 2,3,4 hatta 5. defa sınava girmeyi denemektedir.
Peki tıp fakültesinin cazibesi nedir? Türkiye’de tıp bölümü okumak demek, meslek garantisi demektir. Türkiye’de tıp fakültesi mezunu olmak demek, KPSS ya da çeşitli özel sektördeki işlerle uğraşmadan toplum tarafından saygın görülen bir meslekle uğraşmak demektir. Peki tıp fakültesine kayıt olmak için neler gerekir? Tıp fakültesi nasıl kazanılır? Bu konu hakkında gereken her türlü detayı sana anlatalım.
Tıp fakültesini kazanabilmek için uzun soluklu bir çalışma sergilemen gerektiğinin farkına varman gerekiyor. Bunun için de hedefini sağlam belirlemen ve belirlediğin hedef doğrultusunda bir çalışma sergilemen lazım. Bu elbette kolay bir şey değil. Ancak başaran insanlar var. Sen neden yapamayasın?
• Dershane, okul ya da özel derslerinden hiç birini asla aksatma. Bu önemsiz ders, sınavda benim işime yaramaz diye düşünme. Girebildiğin kadar her derse girmeye çalış.
• Çevrende meydana gelen her türlü deneme sınavına gir. Özellikle Türkiye geneli deneme sınavlarına gir ki, kendini sınav öncesinde nerede olduğunu kıyasla.
• Her çözdüğün deneme sınavında eksik olduğun konuları belirle ve bir sonraki hafta için öncelikli olarak o konulardan çalışmaya başla.
• Deneme sınavlarında netlerin düşük geldiğinde asla pes etme. Adı üstünde deneme sınavı…
• Problemleri hızlı çözebilmek için daha çok soru çözmen gerektiğini aklından çıkarma.
• Türkçe paragraf sorularını mümkün olduğunca sabah saatlerinde çözmeye çalış.
• Geometri netlerini arttırmak için her gün en az 5 tane geometri testi çöz.
• Biyolojiye defalarca okuduğun halde ezberleyemiyorsan ezberlemeyi bırak. Evet doğru duydun ezberlemeyi bırak. Sadece anlayarak oku ve geç. Sonra defalarca tekrar etmeye devam et. Bir süre sonra ezberlediğinin farkına varacaksın.
• Tarih, coğrafya, felsefe gibi sözel dersleri asla ihmal etme. Zaten senin kulvarında çalışan insanlar matematik, Türkçe, geometri, fizik, kimya, biyoloji çözüyor. Senin onlardan farkın; tarih, coğrafya ve felsefe testleri olacak. Sosyal bilimlerden ne kadar çok net yaparsan o kadar öne geçersin.
• Son olarak uyku düzenini asla bozma. 18-25 yaş aralığında üniversite sınavına çalışan bir birey için ortalama 6 saatlik uyku yeterli diye düşünüyorum. Ancak yine de bedenini sen bilirsin. Kendine bir uyku düzeni oluştur mutlaka. Başarılar…
Be First to Post Comment !
Yorum Gönder