Blog Nedir ve Ne Zaman Bu Serüven Başladı?

 Blog Nedir ve Ne Zaman Bu Serüven Başladı? 



Blogger 1999′da yayına başlamasına rağmen Jason Kottke 28 Mart 1998 de ilk yazıyı yazıyor. Bloğunda yeni trendleri yazıyor, videolarını paylaşıyor. 1999 yılında yazdığı bir kaç bloğu okuyabildim şöyle bir göz gezdirince ilk başlarda kendisinin de ne yaptığının çok farkında olmadığı anlaşılıyor.


Sitesinde yazdığı ilk yazıyı hem incelemek isteyenler hemde kaynak olsun diye (Türkçe hiçbir site ve yerde kendisine dair birşey yok) paylaşıyorum. 


KOTTKE.ORG tarihte ilk blog. 


Sitesini incelemek isteyenler; https://kottke.org/'u ziyaret edebilir. Kimdir bu adam bakmak isteyenler; Jason Kottke linklerine bakabilirler.


İLK BLOG YAZISI 


Justin Hall, 1994 yılında ilk blog yazısını yayınladı. Links.net üzerinden yayınlamaya başladığı yazılarda ise öğrencisi olduğu Swarthmore Collage’daki okul hayatından bahsediyordu. Bu platformda yalnızca yazılarını paylaşmakla kalmıyor, aynı zamanda internette rastlamış olduğu ve beğendiği web sitelerinden de alıntılar yapıyordu. Justin’den sonra başka birçok insan kişisel hayatlarını paylaştığı bloglar açmaya başladı. Hepsi kişisel içeriklere sahip olan bu sayfalar bir bakıma “günlük” görevi görüyordu demek yanlış olmaz. Ancak ilk kez 1997 yıılında Jorn Barger sayesinde “Weblog” terimi dijital dünyada yeni bir şeyin varlığını tam olarak tanımlamaya olanak tanıdı.


 


Kişisellikten Kurumsallığa Doğru


 


Anlaşıldığı gibi bloglar kişisel birer girişim olarak ortaya çıktı. Bu platformların tanınması ve kullanılmaya başlanması önce bireyler tarafından gerçekleştirildi. Ancak bireysel olan her başarılı gibi kurumsal bir çizginin de dokunuşlarını görmek mümkün olmaya başladı. İnsanların tek tek kişileri takip edebiliyor olması markaların ve kurumların da dikkatini çekmeye başladı. Özellikle yazdıklarını ve paylaştıklarını devamlı takip ettirebilen ve Influencer çatısı altında var olan Bloggerlar ile birlikte çeşitli blog stratejileri de oluşmaya başladı. Peki, markalar için gerçekten blogların önemi nedir?


 


Bloglar Size Ne Kazandırır?


 


Bu sorunun pek çok cevabı var ama en çarpıcı rakamla cevaplayalım; Tech Client’in istatistiklerine göre blog sahibi olan markaların Google’da üst sıralarda yer alma ihtimali, blogu olmayan markalara göre %434 daha fazla. Bu makro olasılık farkının bir diğer sebebi de insanların bloglara güven duyuyor olması. Blog sayesinde içerik pazarlaması yaparken çok daha geniş çapta bir alan kazanmış olmanız markanızın hedef kitlesine, onların sorunları ve ilgi alanlarına yönelmenize olanak sağlar. Ayrıca rakiplerinizden sizi ayıran nitelikler için de adeta bir vitrin görevi görür.


 


Blogların dijital kazanımları da marka için oldukça yüksek oranda. Çünkü Google’ın üst sıralarında yer almak demek bugünkü internet kullanıcı alışkanlıklarını da uyum sağlamak demek. Bugün kullanıcıların %75’i Google aramalarında sayfanın aşağılarına kadar inmiyor. Üst sıralardaki linklerden fazlasına göz atma gereği duymuyor. İyi bir SEO çalışması, doğru anahtar kelime planması ve hedefleme gibi konulardaki stratejilerinizi blog ile desteklemek sizi Google ve diğer arama motorlarında üst sıralara taşır ve bu sayede web sitenize daha çok trafik çekmek mümkün olur.


 


Bloglar, markaların sosyal medya hesaplarındaki içerik planlamalarına da entegre olabilir. Çok daha ciddi ve açıklayıcı uzun metinlere sosyal medyada yer verilemiyor. Mecraların dinamiği ve kullanıcı alışkanlıkları sosyal medyada uzun metinler paylaşılmasına izin vermiyor. Ancak kısacık metinlerle hedef kitlesini her şeyi detaylıca açıkladığınız blog yazılarına yönlendirebilirsiniz. Bu sayede hem sosyal medyanın kısıtlı içerikleri ile sınırlı kalmaz hem marka, ürün ya da hizmetlerinizi kapsamlıca açıklar hem de web sitenize trafik sağlarsınız. Aslında blogların sağladığı faydalar bunlarla da sınırlı değil. Daha pek çok fayda sağlayacağınız bloglar yeni yıla girerken artık dijital pazarlama stratejilerinizde iyi bir rol oynamalı. Ne de olsa 1994 yılında bireysel paylaşımlar ile açılmış olan bu kanalın şimdi en büyük markalarda bile kullanılıyor olmasının bir sebebi var. 


BLOGDAN DÜNYAYA KİŞİSEL PLATFORMDAN ŞİRKETLEŞMEYE 



BLOGGER 




Güncel kayıtlı kullanıcı sayısı 2 milyonu aşkın olan Blogger sistemi kullanıcılarına ücretsiz olarak blog oluşturmayı sağlamaktadır. Herkesin web üzerindeki bilgilere katkıda bulunması amacıyla Pyra Labs tarafından kurulmuş olup daha sonra Google tarafından satın alınmıştır. Google'a ait olduğu için tamamı ile güvenilir olan bu sistem son derece kaliteli ve yaygın olarak kullanılmakta olan Blogger, internetteki ilk blog hizmet sağlayıcısıdır. Günde 18 milyon civarında tıklanma ile en çok ziyaret edilen ilk 10 ağ sitesinden birisidir. Türkçe dahil onlarca dil desteği ile birlikte hizmet vermektedir. Kullanıcılarına ''isim''.blogspot.com şeklinde ücretsiz alan adı tahsis etmektedir.Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi 20.10.2008 tarih ve 2008/2761 sayılı kararı gereği 24.10.2008 tarihinde saat 12:30'da erişime engellendi.[1] Daha sonra yasağın justin.tv sitesinin yayınladığı LigTV maçlarının bir blog üzerinden sunulmasından dolayı olduğu ortaya çıktı. Dört günlük yasak sonunda delil yetersizliğinden dolayı engelleme kaldırıldı.[2]


14.01.2011'de Blogger’a erişim Digiturk'ün yeni şikayeti ile Diyarbakır 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nin tarih ve 2011/156 D iş sayılı kararı ile tekrar engellendi. Mahkemenin bu yasağı kaldırılması sonrasında bloglarına ulaşmayı bekleyen blogger'lara 23 gün sonra siteye erişimin tamamen kapatıldığı yeniden açıkladı.


2011'de kapatıldığı tarihten itibaren Blogger'a girmek isteyenler kırmızı, 24 punto Verdana yazı karakteriyle ile yazılmış Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir. yazısı ile karşılaşıyor.


Blogger kullanıcıları bu konu ile ilgili olarak Digiturk hakkında suç duyurusunda bulundu.


Daha sonra, Diyarbakır Baş Savcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu 14.03.2011 tarihinde aldığı kararla Blogger'a erişimin engellenmesini kaldırdı.

WORDPRESS  




WordPress güçlü bir kişisel yayım platformudur ve internette bir yayımcı olarak kullanıcının tecrübesini mümkün olduğu kadar çekici hale getirmek için tasarlanmış özellikler ile gelmektedir. Özgürce dağıtımı yapılan, standart, hızlı, hafif ve kişisel ayarlarıyla ve tamamen istenilen özelliklere göre değiştirilebilir çekirdeğiyle bir yayım platformu sunmaktadır.


Bunun yanında her kullanıcı kendi ihtiyaçları ve kodlama bilgisi doğrultusunda temalar üretip kullanabilmektedir. Bu alanda WordPress, rakiplerine göre oldukça başarılı ve zengindir.


Wordpress'in en büyük özelliklerinden bir tanesi, çok iyi ve geniş kapsamlı dokümantasyona ve oldukça kalabalık ve kişilerin her türlü sorun ve sorularına cevap bulabileceği forumlarının ve kaynakların bulunmasıdır.


Bütün bunlara ek olarak, Wordpress üzerine geliştirilen çok sayıda eklenti kullanılarak hiçbir yazılım bilgisine sahip olunmadan çok hızlı bir şekilde sadece blog değil, e-ticaret veya sosyal medya platformu haline getirilebileceğidir. Buddypress 23 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve Woocommerce 23 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. bu tür eklentilere örnek olarak verilebilir. Bununla birlikte, genelde WordPress siteleri bir blog da içerir, bunun nedeni genellikle arama motoru optimizasyonudur.[2]


Wordpress temaları wordpress kullanıcıların siteleri için kullanabilecekleri hazır tasarımları / giydirmelerdir. Wordpress için sadece WordPress'in işlevsel sistemi değil, aynı zamanda temalar da geliştirilmektedir. Dolayısı ile wordpress'in alt yapısında kullanıcıya sunulan binlerce ücretsiz wordpress teması bulunur. Tabii bu tema üretimi sadece wordpress'in geliştiricileri tarafından değil, aynı zamanda dış kaynaklı olarak da yapılır ve bu üretimler de genellikle ücretli olarak kullanıcıya sunulur.


Temalar, kullanıcıların bir WordPress web sitesinin görünümünü ve işlevselliğini değiştirmelerine izin verir ve sitenin içeriğini değiştirmeden yüklenebilir. Her WordPress web sitesinde en az bir temanın bulunması ve her temanın yapısal PHP, HTML ve Stil Sayfaları (CSS) ile WordPress standartlarını kullanarak tasarlanması gerekir.


Temalar, doğrudan wordpress admin panelindeki WordPress "Görünüm" sekmesinden yükleme aracı kullanarak veya FTP ile yüklenebilir. Temalarda bulunan PHP, HTML ve CSS kodu, daha gelişmiş özellikler sağlamak için düzenlenebilir veya daha da ekleme yapılabilinir.


WordPress temaları genel olarak iki kategoriye, ücretsiz temalar ve ücretli temalar olarak sınıflandırılır. Tüm ücretsiz temalar WordPress tema dizininde listelenir ve ücretli temalar ise birçok tema yazılımı yapan firma ya da online pazar yerlerinden bireysel WordPress geliştiricilerinden satın alınabilir.


WordPress kullanıcıları, bunu yapacak bilgi ve beceriye sahip oldukları takdirde, kendi özel temalarını yaratabilir ve geliştirebilirler. WordPress kullanıcıları, yeterli tema geliştirme bilgisine sahip değillerse, ücretsiz ya da ücretli WordPress temaları indirebilir ve nerede ise hiçbir kodlama bilgisine sahip olmadan kullanabilirlerEklentiler Düzenle

WordPress'in eklentileri kullanıcıların bir wordpress sitesinin veya blogunun özelliklerini ve işlevselliğini genişletmelerini sağlar. WordPress 40.000'den fazla eklentiyi bünyesinde barındırır. Bunların her biri, kullanıcıların sitelerini kendi özel ihtiyaçlarına göre uyarlamasını sağlayan özel işlevler ve özellikler sunar.


Bu özelleştirmeler, arama motoru optimizasyonundan, üyelik sistemlerine, içerik yönetim sistemlerine gibi wordpress'e birçok ek özellik kazandırmaya kadar uzanır. Kullanılabilir tüm eklentiler yükseltmelerle daima aynı değildir ve sonuç olarak düzgün çalışmayabilir veya hiç çalışmayabilir.


TUMBLR



Tumblr, ABD menşeli sosyal ağ ve blog sitesidir. David Karp ve Marco Arment tarafından Şubat 2007'de kurulmuştur.[2] Kuruluşun ardından iki hafta içinde 75.000 kullanıcıya ulaşan site sırf ABD'de toplam 13.4 milyon kullanıcıya sahiptir. Tumblr'ın benzer türdeki diğer sitelerinden farkı, popüler sosyal paylaşım siteleriyle tam bir uyum içinde çalışıyor olmasıdır.[2]Beş yıllık süre boyunca reklamsız hizmet veren Tumblr'ın gelir kaynağının büyük kısmını özel temaların satışından alınan paylar ve gönderilerini öne çıkarmak isteyen kullanıcıların ödediği bir dolarlık ücret oluşturuyordu.[3] Site ilk büyük reklam kampanyasını anlaştığı spor giyim şirketi Adidas ile başlattı.[4]


Tumblr, 20 Mayıs 2013 tarihinde Yahoo! tarafından yaklaşık 1.1 milyar dolara satın alınmıştır.[5]


Hizmet kullanıcıların multimedya ve diğer içerikleri kısa bir form bloguna göndermelerine olanak tanıyor. Kullanıcılar diğer kullanıcıların bloglarını takip edebilir.[6] Blogcular bloglarını özelleştirebilirler. Blogcular için, web sitesinin özelliklerinin çoğuna bir "kontrol paneli" arayüzünden erişilir.


1 Nisan 2017 itibarıyla Tumblr 341.8 milyondan fazla bloga ev sahipliği yapıyor. Ocak 2016'dan itibaren, web sitesinde aylık 555 milyon ziyaretçi vardı


Tumblr 2015 senesinin en hızlı büyüyen sosyal ağı oldu. Facebook ve Instagram gibi sosyal medya sitelerini geride bırakan Tumblr, üye sayısını tam 45% oranında arttırdı. Global Web Index’in verilerine göre aktif kullanıcı sayısını 120% arttıran Tumblr, Facebook ve Instagram’ın önüne geçti.[7]Tumblr'ın geliştirilmesi, David Karp'ın yazılım danışmanlığı şirketi Davidville'deki sözleşmeler arasındaki iki haftalık boşlukta başladı (Karp'ın yapımcı/kuluçka makinesi Fred Seibert'in Frederator Stüdyolarıyla yaptığı eski stajyerinde yer aldı ve Tumblr'ın şu andaki karargahından bir blok ötedeydi).[8] Karp, bir süredir tumblelogs (Mikroblog - kısa biçimli bloglar) ile ilgileniyordu ve kurulu blog platformlarından birinin kendi dönebilecek platformunu sunmasını bekliyordu.[9]


Bir yıl bekledikten sonra kimsenin yapmadığı gibi, Karp ve geliştirici Marco Arment kendi dönme platformunda çalışmaya başladı. Tumblr Şubat 2007'de başlatıldı ve iki hafta içinde hizmet 75.000 kullanıcıya ulaştı. Arment, Instapaper'a odaklanmak için şirketi Eylül 2010'da terk etti.[10]


Haziran 2012'nin başında Tumblr, Adidas ile birlikte ilk büyük marka tanıtım kampanyasını gerçekleştirdi. Adidas resmi futbol Tumblr blogunu başlattı ve kullanıcı dolabında yerleşimler aldı. Bu lansman, Tumblr'ın sitesinde ücretli reklamcılığa doğru ilerleyeceğini duyurmasından sadece iki ay sonra gerçekleşti.


20 Mayıs 2013'te Yahoo! ve Tumblr'ın Yahoo! için Tomblr'u 1.1 milyar dolar nakit karşılığında satın alması konusunda anlaşmaya varıldığı açıklandı.[11][12] Tumblr'ın kullanıcılarının birçoğu bu haberlerden memnun değildi, bazıları da dilekçe başlatarak yaklaşık 170.000 imza elde etti. David Karp CEO olarak kaldı ve anlaşma 20 Haziran 2013'te sonuçlandırıldı.


WİXSİTE



Hiçbir ön bilgiye sahip olmadan herkesin kendini ifade edebilmesi ve online varlıklarını kurabilmesi için 190'dan fazla ülkede 150 milyon kullanıcıya birinci sınıf bir platformla destek veriyoruz. İster fotoğrafçı olun ister müzisyen, tasarımcı, küçük işletme sahibi, girişimci, gelin veya öğrenci olun… Wix’te kendinize profesyonel bir site kurmak ve işinizi yönetmek için gerekli olan tüm araç ve özellikleri bulabilirsiniz.



Sizi online ortamda başarıya ulaştırmak için sürekli olarak yeni araçlar geliştiriyoruz. Ascend by Wix, müşterilerinizle bağlantı kurmanız ve iş akışınızı otomatikleştirmeniz için size hepsi bir arada işletme çözümleri sunar. Wix Stores ile, ürünlerinizi online olarak satabilir ve güvenli ödeme alabilirsiniz. Wix SEO ile, Google gibi arama motorlarlarında kolayca bulunabilir ve Wix Logo Oluşturucu ile özel bir logo oluşturarak markanızı tanıtabilirsiniz. Wix Video Oluşturucu ile dakikalar içinde tanıtım videosu çekebilir, Wix Blog ile hikayenizi online topluluğunuzla paylaşabilirsiniz. Düzenlemeye açık yazılım geliştirme platformumuz Velo by Wix ile; sunucu olmadan, sorunsuz kodlamayla gelişmiş web uygulamaları oluşturabilirsiniz.



Sitenizi tasarlamanız ve yönetmeniz için size sunduğumuz bunlar gibi yüzlerce güçlü aracı keşfedin.Wix 3 kurucumuz olan Avishai Abrahami, Nadav Abrahami ve Giora Kaplan'ın buluşudur. Birçok parlak fikir gibi, bu fikir de kazara keşfedildi (kumsalda). Başka bir yeni fikrin temeli olarak bir web sitesi oluştururken, teknoloji meraklısı bu üçlü kısa süre içinde kendi web sitelerini oluşturmanın zor, sinir bozucu ve pahalı olduğunu anladı. Bu sancılı deneyim beyinlerinde şimşek çakmasına yol açtı! Kodlama, tasarım gibi becerilere veya herhangi bir ön bilgiye gerek kalmadan herkesin kendi web sitesini oluşturabileceği bir platform kurmaya karar verdiler. Üstelik herkesin kendine site kurma hakkı yani bu platform ücretsiz olmalıydı.!


 


2006 yılında, Wix’in doğması ile insanların web ortamında varlıklarını oluşturma yöntemi sonsuza dek değişti. 190 ülkede 150 milyondan fazla kullanıcısıyla Wix, online ortamda kendi varlığını oluşturmak isteyen herkese tam bir özgürlük ve sektör lideri araçlar sunuyor.Wix Menüyü Aç

Hiçbir ön bilgiye sahip olmadan herkesin kendini ifade edebilmesi ve online varlıklarını kurabilmesi için 190'dan fazla ülkede 150 milyon kullanıcıya birinci sınıf bir platformla destek veriyoruz. İster fotoğrafçı olun ister müzisyen, tasarımcı, küçük işletme sahibi, girişimci, gelin veya öğrenci olun… Wix’te kendinize profesyonel bir site kurmak ve işinizi yönetmek için gerekli olan tüm araç ve özellikleri bulabilirsiniz.



Sizi online ortamda başarıya ulaştırmak için sürekli olarak yeni araçlar geliştiriyoruz. Ascend by Wix, müşterilerinizle bağlantı kurmanız ve iş akışınızı otomatikleştirmeniz için size hepsi bir arada işletme çözümleri sunar. Wix Stores ile, ürünlerinizi online olarak satabilir ve güvenli ödeme alabilirsiniz. Wix SEO ile, Google gibi arama motorlarlarında kolayca bulunabilir ve Wix Logo Oluşturucu ile özel bir logo oluşturarak markanızı tanıtabilirsiniz. Wix Video Oluşturucu ile dakikalar içinde tanıtım videosu çekebilir, Wix Blog ile hikayenizi online topluluğunuzla paylaşabilirsiniz. Düzenlemeye açık yazılım geliştirme platformumuz Velo by Wix ile; sunucu olmadan, sorunsuz kodlamayla gelişmiş web uygulamaları oluşturabilirsiniz.



Sitenizi tasarlamanız ve yönetmeniz için size sunduğumuz bunlar gibi yüzlerce güçlü aracı keşfedin.


Doğru site kurma platformu ile her şey mümkün.

Online imajınızı profesyonel ve tam istediğiniz gibi oluşturun.

Yenilikçi teknolojimiz herkesin kendine kolayca; profesyonel, etkileyici ve işlevsel bir site kurmasını ve online ortama geçmesini kolaylaştırır. İster ilk defa bir site kuruyor olun ister bu konuda uzman olun, profesyonel bir site kurmak için ihtiyacınız olan tüm özellikleri ve çözümleri sunuyoruz. Yaratıcılığınızı serbest bırakın!



Küresel kullanıcı tabanımız, herkese açık yazılım geliştirme kitimiz ve benzersiz tasarım özelliklerimiz eşsiz bir ekosistem oluşturur. Ortaklarımız, yazılım geliştiriciler, web tasarımcıları ve online ortamın tüm profesyonelleri kendi uygulamalarını ve hizmetlerini Wix aracılığı ile milyonlara duyurabilirler.


İnternet Olması Gereken Yolda

Wix 3 kurucumuz olan Avishai Abrahami, Nadav Abrahami ve Giora Kaplan'ın buluşudur. Birçok parlak fikir gibi, bu fikir de kazara keşfedildi (kumsalda). Başka bir yeni fikrin temeli olarak bir web sitesi oluştururken, teknoloji meraklısı bu üçlü kısa süre içinde kendi web sitelerini oluşturmanın zor, sinir bozucu ve pahalı olduğunu anladı. Bu sancılı deneyim beyinlerinde şimşek çakmasına yol açtı! Kodlama, tasarım gibi becerilere veya herhangi bir ön bilgiye gerek kalmadan herkesin kendi web sitesini oluşturabileceği bir platform kurmaya karar verdiler. Üstelik herkesin kendine site kurma hakkı yani bu platform ücretsiz olmalıydı.!


 


2006 yılında, Wix’in doğması ile insanların web ortamında varlıklarını oluşturma yöntemi sonsuza dek değişti. 190 ülkede 150 milyondan fazla kullanıcısıyla Wix, online ortamda kendi varlığını oluşturmak isteyen herkese tam bir özgürlük ve sektör lideri araçlar sunuyor.


Ekibimizle Tanış



Site Oluşturmak İçin Lider Platform

Hakkımızda

Yönetim

2006

2009

2013

2015

2018

Kuruldu


1 Milyon Kullanıcı


NASDAQ'da İlk Halka Arz


Yeni Editör'e Geçildi


Ascend by Wix Yayınlandı


2008

2012

2014

2016

Flash Editör Yayınlandı


HTML5 Editör Yayınlandı


App Market Yayınlandı



50 Milyon Kullanıcı


Wix ADI Yayınlandı


2019

150 Milyon Kullanıcı


Velo by Wix Yayınlandı



Sayısı giderek artan, 3,200 kişilik muhteşem bir ekibiz.

İsrail

Tel Aviv

Beerşeba

Hayfa

New York

San Francisco

Miami

Los Angeles

Çalışma ortamımız gezegendeki en eşsiz yerlerden biridir. Israil, ABD, Litvanya, Almanya, Brezilya ve Ukrayna’daki ofislerimiz çok kültürlü bir ekibi (ve köpeklerini!) bir araya getirir. Herkesin kullanmaktan hoşlandığı ürünlere tutku, tecrübe ve yenilik getiririz. Sıkı bir pizza ve bira diyetiyle birlikte, bu ekip her yeni mücadelede kendi yaratıcılığını geride bırakıyor. Bize katılmak ister misin?


6 yorum on "Blog Nedir ve Ne Zaman Bu Serüven Başladı? "
  1. Benim için blog yazmak, yazma hobim için bir kanal ve siber uzayda bilgi aramak ve yeni arkadaşlar edinmek için bir araç.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir yazı olmuş. Hep bunu söylüyorum iyi ki bu platformu 2017 yılında açmışım diye. Pazar günü gazetede!

    YanıtlaSil