Tüm yurdun yasa boğulduğu 17 Ağustos Marmara depreminin üstünden tam yirmi yıl geçti. Yirmi yıl önce bugün Türkiye en uzun 45 saniyesini yaşadı. Kimi uykuda yakalandı ölüme, kimi işyerinde, kimi yolda...
17 Ağustos 1999'da, saat 03.02'de 40,70 Kuzey enlemi ile 29,91 Doğu boylamlarının belirttiği bölgede, İzmit'in 11 km güneydoğusunda meydana geldi deprem. Depremin büyüklüğü konusunda farklı kuruluşlar çeşitli değerler bildirmiş ise de moment şiddeti büyüklüğü Mw = 7,5 ve yüzey dalgası büyüklüğü Ms = 7,7 civarında değişmektedir.
Son yüzyılın en büyük depremlerinden biri olan Gölcük Depremi'nden 16.000.000 insan değişik düzeylerde etkilenmiştir. Resmi bilgilere göre 17.480 kişi hayatını kaybetti, 23.781 kişi yaralandı, 505 kişi sakat kaldı, 285.211 ev, 42.902 işyeri hasar gördü ve 600.000 kişi evsiz kaldı. Depremin Marmara gibi ülkemizin çok önemli bir sanayi bölgesinde meydana gelmesi karşısında Türk ekonomisi bir hayli zorlandı.
Dünya basınında yer bulan depremde Türkiye'ye toplam 52 ülke yardım eli uzattı. Almanya, Fransa, Azerbaycan, Bangladeş, Belçika, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Birleşik Krallık, Cezayir, Suudi Arabistan, Fas, KKTC, Finlandiya, Irak, Malezya, Macaristan, Ürdün, Rusya yardım eden ülkelerden bazılarıdır.
Depremin bilançosunun bu kadar ağır olmasının nedeni olarak standartlara uygun olmayan binalar, kaçak yapılar, uygun olmayan zeminlerdeki yapılaşmalar, malzemeden çalan müteahhitler görüldü ve yapım hatalarından dolayı çöken binaların müteahhitlerine toplam 2100 dava açıldı.
Ülkemiz tarihinin en acı olaylarından biri olan Gölcük Depremi ve elim sonuçları vatandaşların zihninde o korkunç soruyu canlandırdı '' Ya bir kez daha... ''. Düşünmek bile insanı korkutmaya yetiyor.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası' na göre Türkiye' nin yüzde 92'si deprem kuşağında yer alıyor ve bu bölgelerde ülke nüfusunun yüzde 95'i yaşıyor. Bir daha böyle bir depremin olmamasını ümit ediyor, hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına sabır diliyorum.
Kaan Çoban