Öğrencilere vergisiz cep telefonu son durum merak ediliyor. AK Parti Seçim Beyannamesinde yer alan öğrencilere vergisiz cep telefonu satışı ne zaman başlayacak sorusu seçimin ardından araştırılmaya başlandı. Seçim beyannamesinde cep telefonu ve bilgisayar alımlarında gençlere yönelik bir defaya mahsus vergi muafiyeti dikkat çekmişti. Yakın zamanda cep telefonu alacaklar ise vergisiz cep telefonu fiyatlarını şimdiden takip etmeye başladı. Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öğrencilere vergisiz cep telefonu satışı için yapacağı açıklamalara çevrildi. Peki vergisiz cep telefonu satışı ne zaman, tarih açıklandı mı? Öğrencilere ÖTV, KDV'siz cep telefonu satışı şartları neler, kimler faydalanacak? İşte detaylar...
Telefonların vergisiz fiyatı üzerinden sırasıyla %1 oranında Kültür Bakanlığı Payı, %12 oranında TRT Bandrol Ücreti, ÖTV ve %18 oranında KDV alınıyor. Telefonun fiyatına göre ÖTV oranı %25, %40 ve %50 olarak değişiyor.
Örnek olarak, Apple 14 128 GB cihazın vergisiz satış fiyatı 16 bin TL olarak belirlenirken, KDV, ÖTV ve diğer vergiler eklendiğinde bu fiyat 36 bin TL'ye yükselmektedir.
Apple'ın son ürünü iPhone 14 Pro Max'in Türkiye satış başlangıç fiyatı 50 bin TL olurken, yaklaşık 23 TL'sinin vergilerden oluştuğu biliniyor. Bu cihazın ise vergisiz satış fiyatının 25 bin civarında olması bekleniyor.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, gençlere dönük vaatlerinin en kısa sürede hayata geçirilmesi için bakanlıklara talimat verdi, çalışmalar başladı. Vaatlerin hayata geçmesi için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında bir toplantı yapıldı. Toplantıya ilgili bakanların yanı sıra kurum yöneticileri de katıldı.
Toplantıda her kurumun kendine düşen konuda bir çalışma yapması, maliyetleri de çıkarıp dosyayı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e göndermesi benimsendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı gelen çalışmaları değerlendirip bir hazırlık yapacak. Hangi konuların ne zaman gerçekleştirilebileceğine bakacak. Bu konuda son sözü Erdoğan söyleyecek.
ÜCRETSİZ 10 GB İNTERNET
Toplantıda, gençlere 10GB ücretsiz internet, bir defaya mahsus olmak üzere yükseköğretimdeki öğrencilerin cep telefonu ve bilgisayarlarına vergi muafiyeti sağlanması konusu da tartışıldı. Ekonomi ile ilgili alınan önlemlere de dikkat çekilerek, 'vergi muafiyeti konusunun sadece üniversite öğrencilerini kapsaması, açık öğretimdekilerin kapsam dışı tutulması' önerildi. Bakan Şimşek de bu öneriye sıcak baktı.NELER YAPILACAK?
Erdoğan ve AK Parti'nin gençlere yönelik seçim vaatlerinden bazıları şöyle:
- Aile ve Gençlik Bankası kurulması.
- Yükseköğrenimdeki gençlere bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlanması.
- Gençlere aylık 10 GB ücretsiz internet verilmesi.
- Üniversiteli gençlere yönelik Gençlik Kartı uygulaması başlatılması. Bu kartla ile gençler tiyatro, sinema gibi etkinliklerden ücretsiz veya indirimli yararlanabilecek.
- Genç girişimciler için Tarım Girişimcilik Bölgeleri (TARGİB) kurulması.
- Gençlerin en az bir müzik enstrümanını kullanabilmesi, bir yabancı dil konuşması ve bir spor dalında lisans sahibi olmasının desteklenmesi.
Türkiye’de en çok para kazandıran meslekler hakkında bilgi vereceğimiz bu bölümü inceleyerek sizler de hangi alanlarda kendinizi geliştirmeniz gerektiğini görebilirsiniz. Ülkemizde meslekler ve maaşları göz önünde bulundurulduğunda birçok sektörün para kazandıran meslekler arasında yer aldığını söylemek mümkün.
Türkiye’de en çok para kazandıran meslekler;
Meslekleri ülkemizde en çok para kazanan meslekler arasında yer almaktadır. Kişiler bu meslek gruplarında kendilerini geliştirerek ya da eğitim alarak kariyerine yön verebilmekte ve gelirlerini artırabilmektedir.
Kitap okumak, ders notlarımızın üzerinden geçmek, araştırma yapmak veya sınavlara hazırlanmak için kullandığımız yerler kütüphaneler. Çoğumuz illa ki hayatında en az bir defa kütüphanede sabahlamıştır. Çünkü kütüphanenin insana sağladığı o sessizlik ve düzen işlerimizi halletmek için bulunmaz bir fırsat. Ayrıca başka insanları da çalışırken görmek hepimize iyi geliyor doğrusu. Tek çalışanın biz olmadığımızı hissettiriyor. Bizi tembellikten çekip çıkarıyor. Hal böyle olunca hepimiz bulunduğumuz şehirdeki en iyi kütüphanelerin hangisi olduğunu merak ediyoruz.
Daha önce yazdığımız yazıda, İstanbul’daki en iyi kütüphaneleri sizler için araştırıp sıralamıştık. Bu sefer sıra Ankara’da ikamet edenlerde. Sizler için Ankara’nın en iyi kütüphanelerini araştırdığımız bir yazı hazırladık. Ankara’da en iyi nerede ders çalışılır, hangi kütüphane nerededir gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Gelin sizin için hazırladığımız Ankara’nın en iyi kütüphaneleri listesinde hangi kütüphaneler var, hep birlikte görelim.
Ankara Kütüphaneleri
İstanbul ile kıyasladığımızda Ankara’da, halihazırda aktif olarak hizmet veren daha az kütüphane var. Fakat yine de hepsi birbirinden değerli kaynaklara sahip. Eminiz ki içlerinden gönlünüze göre bir kütüphane kolaylıkla bulacaksınız. Sizin için Ankara’nın en çok tercih edilen kütüphanelerini bir araya getirerek listeledik. Şimdi hep beraber bu listeye bir göz atalım.
Ankara’nın en meşhur kütüphanesi Milli Kütüphane. Burası oldukça geniş bir arşive ve zengin kaynaklara sahip. Tabii hal böyle olunca kalabalık olması da bir noktada kaçınılmaz aslında. Kimi günler, kütüphanenin kapısında uzayan kuyruklar bile görebilirsiniz. Çalışma alanları da oldukça ilgi gördüğünden dolayı çok dolu oluyor. Burası daha ziyade bir araştırma yapacaksanız, arşivini kullanmanız bakımından makul bir seçenek. Ayrıca şunu da belirtelim ki kütüphane üyelik sistemiyle işliyor. Henüz üyesi değilseniz internet üzerinden ön kayıt yaptırabilirsiniz.
Ankara Milli Kütüphane Adres: Wilhelm Thomsen cd. Emek mh. No: 4, Çankaya
Burası çeşitli performans ve sergilere ev sahipliği yapan bir sanat merkezinin kütüphanesi. Tıpkı Milli Kütüphane gibi birçok Ankaralının göz bebeği. Kütüphanede daha çok modern sanatlar ve sahne sanatlarına dair kaynaklar bulmak mümkün. Modern mimarisiyle insanın içini açan tasarımı birleşince ders çalışmak daha eğlenceli bir hale geliyor. Eğer daha önce CerModern Sanat Kütüphanesine gelmediyseniz mutlaka bir deneyin deriz. Hatta gelmişken bir sergiye rastlarsanız belki onu da gezebilirsiniz.
CerModern Sanat KütüphanesiAdres: Sıhhıye Kavşağı, No: 13, Çankaya
Türkiye’nin en büyük halk kütüphanelerinden biri Adnan Ötüken Kütüphanesi. Oldukça zengin bir kaynak çeşidi var. Neredeyse sekiz yüz binin üzerinde kitaba ulaşmak mümkün. Tarih kokan binası, mimar Paul Bonatz tarafından tasarlanıp yapılıyor. Bu binada çalışmak, araştırma yapmak bile başlı başına bir keyif. Eğer daha önce Adnan Ötüken Kütüphanesini kullanmadıysanız mutlaka denemelisiniz.
Adnan Ötüken Kütüphanesi Adres: Namık Kemal, Kumrular Cd. No: 3, Çankaya
Ankaralı olup da bu enstitü kütüphanesinin önünden geçmeyen yoktur sanıyoruz. Goethe Enstitüsü, Atatürk Bulvarı üzerinde yer alıyor. Fakat birçok kişi, buranın halka açık bir de kütüphanesi olduğunu bilmiyor. Tahmin edildiği üzere içeride daha çok Almanca kaynaklar var. Kaynak bakımından zengin olan bu kütüphaneyi, özellikle Almanca öğrenmek isteyenler için tavsiye edebiliriz.
Ankara Goethe Enstitüsü Kütüphanesi Adres: Atatürk Bulvarı, No: 131, Çankaya
Ankara’nın hatta belki de ülkemizin koleksiyon bakımından en zengin üniversite kütüphanelerinden biri, Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi. Alt katında minik bir sergi alanı var ve bu alan oldukça faal. Çok güzel bir tasarıma sahip. Yukarıda çalışmaktan sıkılanlar, aşağıya inip kendine kısa bir sanat molası verebilir mesela. Bu kütüphaneyi Bilkent öğrencisi olmayanlar da kullanabiliyor. Fakat dışarıdan kullanıcılar, kitap ödünç alma hizmetinden ne yazık ki faydalanamıyor.
Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi Adres: Bilkent Üniversitesi Ana Kampüs, Çankaya.
Bir halk kütüphanesi olan Oran Sevgi Yılı, oldukça zengin bir kaynağa sahip. Ansiklopediler, sözlükler, mesleki kitaplar, çocuk yayınları gibi her türden araştırmaya ev sahipliği yapabilecek nitelikte. Ayrıca kütüphaneden ödünç kitap alabiliyorsunuz. Tabii ki belirli bir günde, geri getirmek şartıyla. Ayrıca kütüphane kitap tanıtma, imza günleri, konferanslar gibi etkinliklere de açık.
Oran Sevgi Yılı Halk Kütüphanesi Adres: Rasih Kaplan Sk. No: 19, Çankaya
Bu kütüphane Gölbaşı ilçesinin merkezinde ve birçok okula yakın bir konumda bulunuyor. Kütüphane içinde iki okuma salonu var. Bununla birlikte bir de çocuk bölümü mevcut. Ayrıca bir tane de internet erişiminin sağlandığı odaya ev sahipliği yapıyor.
Gölbaşı İlçe Halk Kütüphanesi Adres: Gazi Osman Paşa mh. No: 6, Gölbaşı
Kütüphanenin içerisinde üç ayrı bölüm var. Bunlar çocuklar için, yetişkinler için ve internet odası olmak üzere üçe ayrılmış vaziyette. Ayrıca kültürel etkinlikler için bir konferans salonu da mevcut.
Mamak İlçe Halk Kütüphanesi Adres: Talatpaşa Bulvarı, No: 167, Mamak
Kütüphane pazar günü hariç, sabah 08:30’dan akşam 17:30’a kadar hizmet veriyor. Kütüphanenin hem yetişkin hem de çocuk bölümü var. Ayrıca internet erişimi sağlanan bir odaya da ev sahipliği yapıyor.
Cebeci Halk Kütüphanesi Adres: Eceabat Sk. No: 5, Cebeci
Ankara'daki kütüphaneler listesi, bu bir Ankara'daki kütüphaneler listesidir. Listede kütüphaneler türlerine göre ayrılmıştır.