Blog Sözlüğü


Alan adı 

Web Hosting’te alan adı internet adresine ulaşmak için tarayıcıya girilen metnin son kısmını oluşturmaktadır. Örneğin .org, .net gibi uzantılar alan adını ifade etmektedir.

URL

URL ise alan adının yerine de kullanılabilen alternatiftir ancak tam olarak tarayıcıya girilen bütün karakterleri kapsamaktadır.

Sunucu Adresi

Sunucu adresi denen şey esasında DNS olarak da bilinmektedir. İnternet üzerinde gezinmeyi daha kolay hale getirmek için kullanılan bir sistemdir.

cPanel

İnternette sahip olunan alanın yönetilmesinde kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan paneli ifade etmektedir. Ev sahipliği hizmeti beraberinde ücretsiz olarak sunulmaktadır.

SSL

E-ticaret işlemlerinde ihtiyaç duyulan güvenlik önlemleri için şifrelerin çözülmesinde kullanılan bir aracıdır. Şifreler ile iletilen bilgilerin çözümlenerek tanımlanmasını sağlamaktadır.

HTML

Web sitelerinde kullanılan kodlama birimidir. Kullanılan HTML dosyaları farklı şekilde saklanabilir ve istendiğinde tarayıcıda açılabilir.

JavaScript

Tarayıcılar tarafından desteklenen ve HTML kodlarını etkin hale getirebilmek için kullanılan programlama dilidir.



Aggregator 
İlgilenilen blog’ların (ya da sitelerin) feed’lerini takip etmek için kullanılan web servisleri veya bilgisayar yazılımları

 Bağlantı değişimi 
İki web sayfasının (ya da blog’un) birbirlerine karşılıklı bağlantı vermesi

Blog 
Blog kelimesi “web” ve “log” kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulan “weblog” kelimesinden türemiştir. Zamanla kullanıcıların weblog yerine kısaca “blog” demeyi tercih etmeleri ile de bu günkü halini almıştır. Blog’ları internet üzerinde tutulan seyir defterleri gibi düşünmek mümkün. Blog tarihi 1997’de, Dave Winer’ın internette gezinirken rastladığı ilginç programcılık sitelerinin adreslerini Scripting News adı ile, birer cümle ile açıklayarak, yayınlaması ile başlar. Her ne kadar önceleri profesyonellerin buldukları adresleri birbiri ile paylaştığı bir “kayıt alanı” şeklinde başladıysa da, günümüzde blog tanımı çok daha farklı bir boyut kazanmıştır. Blog yazmanın, ücretsiz servislerin yaygınlaşması ile birlikte, kolaylaştırılması sonucu hemen herkes rahatlıkla kişisel düşüncelerini, ilgilerini, hobilerini, tecrübelerini (ya da kendisinden başka herkese anlamsız gelebilecek herhangi bir şeyi) özgürce yazma fırsatı bulmuştur.

Günümüzde internete yön veren tüm şirketlerin hemen hepsinin (Google, Yahoo!, MSN vs.) bir blog servisi var ve blog’lar internetin geleceğini ciddi biçimde etkileyeceğe benziyorlar. Eğer blog yazmaya başlamak istiyorsanız, kendi kültürüne sahip olan bu olguyu anlamak için, önce okuyarak başlamanızda fayda var.

 

Blogcu

Blog yazarı.Türkçe blog servisi (bkz. blogcu.com).

Blogger

Bkz. Blogcu.En geniş kullanıma sahip blog servisi (bkz.blogger.com).

Blogging 
Blog yazmak.

Blog dizini 
Blogları kategoriler halinde listeleyen, içeriklerini indeksleyen, hatta bazı durumlarda istatistikleri ve coğrafik konumları hakkında bilgi de verebilen servislerdir.

Blog ekosistemi 
Blogların birbirlerine verdikleri bağlantıların tümü (ve bunları indeksleyen servisler).

Blogosfer 
Dünyadaki blog’ların tümünü ifade etmek için verilen ad, bloglar topluluğu.

Blogroll (ya da Blog roll) 
Bir blogda yan sütunlarda diğer bloglara verilen bağlantılar.

Bloggerverse 
Bkz. Blogosfer.

Comment spam 
Çoğu kez diğer blog yazarlarının veya site sahiplerinin sadece kendi linklerini eklemek için yazdıkları, gereksiz ve konu ile alakasız yorumlar.

CSS 
“Cascading Style Sheets”in kısaltılmış hali. Web sayfalarının sunum şeklini tanımlamak için kullanılan stil belirtme formatı. CSS ile web dokümanlarının font, öğeler arası boşluklar, renkler gibi stil bilgileri kolaylıkla düzenlenebilmektedir (bkz. W3.org).

del.icio.us 
Favori web adreslerinizi düzenlemenizi ve onlara web üzerinden istediğiniz zaman ulaşabilmenizi sağlayan bir servis. Linklerinizi anahtar kelimeler yardımı ile sınıflandırabilmenize ve onları diğer kullanıcılarla paylaşabilmenize olanak sağlanıyor (bkz. del.icio.us)

Feed 
Eğer blog yazmaya yeni başladıysanız büyük ihtimalle “feed” tanımı ile de ilk kez karşılaşıyorsunuzdur. Feed, bir web sitesinin veya blog’un içeriği hakkında bilgi içeren XMLuzantılı bir dosyadır. Bir feed dosyasında sitedeki güncellemelerin, gönderilerin kısmi özeti veya tamamı bulunabilir. Okur içeriğin tamamına ulaşmak isterse feed dosyasındaki bağlantılara tıklayarak sitenin kendisine ulaşabilir. Bu XML dosyası bu iş için özelleşmiş web servisleri aracılığı ile, feed’leri takip etmek için kullanılan bilgisayar programları ile veya doğrudan bu dosyayı destekleyen tarayıcılar ile okunabilir. Feed özellikle haber siteleri ve blog’lar tarafından kullanılmaktadır. 
Bu dosyanın oluşturulmasındaki amaç güncel gelişmelerin veya blog’unuza gönderdiğiniz gönderilerinizin olabildiğince hızlı bir şekilde ilgilenen okura ulaştırılmasıdır. Okur ilgilendiği sitelerin feed dosyasını tercih ettiği izleme aracına kaydederek takibe alır. Böylece ilgilendiği sitelerin hepsine teker teker giderek kontrol etmektense hepsini bir araya topladığı aracı kullanarak içeriklerine ulaşır.

Tahmin edersiniz ki feed dosyası bu özellikleri ile blog’unuz için sürekli bir okur trafiği oluşturmak adına mükemmel bir araçtır. Feed dosyanızı ne kadar çok kişinin takip etmesini sağlarsanız okur ortalamanız da o ölçüde artacaktır.

Hemen her blog servisi blog ile birlikte feed dosyanızı da otomatik olarak yayınlar. Örneğin Blogger kullanıyorsanız feed dosyanız şu şekilde olacaktır;

Blog adresiniz;

http://kimenegerek.com ise feed adresiniz;

http:// kimenegerek.com/atom.xml şeklindedir.

Feed dosyaları için kullanılan en popüler protokollerRSS, Atom ve RDF’dir. Blogger’da yayınlanan feed dosyaları Atom formatındadır. Farklı servisler farklı formatlar kullanabilirler, sonuçta hepsi aynı işe yarar.

Feed dosyanızın propagandasını kendiniz yapmak yerine feed indeksleyen servislerden de yararlanabilirsiniz. Bu sayede daha etkin bir kullanım sağlayabilir ve istatistiki bilgiler de elde edebilirsiniz. Bu gibi servislerden birçok bulunmasına karşın en popüler olanı FeedBurner‘dır.

Geo Tagging 
Bkz. Geo Tagging: Dünya üzerindeki yerinizi belirleyin.

Grup blog’u 
Bkz. Komunite blog’u.

Kalıcı bağlantı 
Bir blog içindeki tek bir gönderi için özel bağlantı adresi. Bu adres aracılığı ile söz konusu gönderiye, yeni gönderilenlerin arkasında kalarak blog ana sayfasından uzaklaşsa da, daima ulaşılabilir. Bu anlamda gönderinin sürekli adresi olarak düşünülebilir.

Kominite Blog’u 
İçeriğine birden fazla yazarın katkıda bulunduğu blog (örneğin; bildirgec.org)

Linkback (ya da Link back) 
Bkz. Bağlantı değişimi.

Link exchange 
Bkz. Bağlantı değişimi.

Link trade 
Bkz. Bağlantı değişimi.

Moblog 
Taşınabilir cihazlar ile (cep telefonu, PDA vs.) uyumlu, mobil blog.

Meta-blogging (ya da Meta blogging) 
Blog hakkında makaleler yazarak blog oluşturma.

Meta tag 
Meta tag’lar HTML kodunuzun HEAD bölümüne yerleştirilmiş bilgi etiketleridir. Arama motorlarına site ve içeriği hakkında bilgi sunar. Her ne kadar günümüzdeki arama motorlarının çoğu meta tag’lardaki bilgileri dikkate almayıp site içeriğini kendi tekniklerine göre indeksleseler de hala bu tag’lardan bazılarına kısmi destek verebiliyorlar. Arama motorlarının özellikleri için buraya bakabilirsiniz. Sitenizin bu arama motorlarınca doğru bir şekilde gösterimi için bazı Meta tag’ları kullanmakta fayda var. Burada sıklıkla kullanılan meta tag’ları açıklamaya ve onları site kodu içerisine nasıl yerleştirebileceğinizi açıklamaya çalışacağım.

Title

Aslında bu bir meta tag değil. Ama arama motorlarında sitenizin görünüşü ile ilgili olması yanı sıra tarayıcıların buraya yerleştireceğiniz ifadeyi pencerenin başlığında ve sayfa sık kullanılanlara eklenmek istenildiğinde kullanmaları nedeni ile önemli. Gerçekte bir HTML kodu olan< TITLE> ve </TITLE> etiketleri arasına sayfa başlığınız açıklayıcı biçimde yazmanız gerekiyor. Bu kodu ayrıca oluşturmanıza gerek yok, zaten her sayfada bulunuyor.

Description

<meta name="description" content="XYZ" />

Adından da anlaşılacağı üzere site içeriğinin tanımı için kullanılıyor. XYZ yerine sitenizin tanımını yerleştiriyorsunuz. Güncel arama motorları hala bu kısmı gözden geçiriyorlar. Bir cümle ile siteden bahsedebilirsiniz. Örneğin; “Blog’a yeni başlayanlara amatör ruhu ile destek :)”. Tanım kısmı, Google da dahil olmak üzere, bir çok arama motoru tarafından destekleniyor ve sitenizin arama sonuçları içinde düzgün bir şekilde sergilenmesi için kullanılıyor.

Keywords

<meta name="keywords" content="kelime X, kelime Y, kelime Z" />

Bu da site indekslenirken hangi anahtar kelimelerin kullanılabileceğini belirtmek için kullanılıyor ama tahmin edersiniz ki Google, Yahoo! ve MSN gibi büyük arama motorları bu kısımla pek ilgilenmiyorlar. Anahtar kelimeleri “kelime X” şeklindeki ifadeler yerine virgülle ayırarak yazmak gerekiyor.

Robots

<meta name="robots" content="index,follow" />

Bu tag, arama motorlarına site içeriği ile karşılaştıklarında nasıl davranmaları gerektiğini anlatıyor. Virgülün solundaki ifade sayfanın indekslenip indekslenmeyeceğine karar verilmesini sağlarken, sağındaki ifade sayfadaki linklerin takip edilip edilmeyeceğini belirtiyor. İndeksleme için seçenekler index (indeksle) ve noindex (indeksleme). Linklerin izinin sürülmesi ile ilgili seçenekler de follow (takip et), nofollow (takip etme) şeklinde. Bu tag özellikle indekslenmesini istemediğiniz bir sayfa varsa önem kazanıyor, çünkü robotlar sadece noindex değerini dikkate alıyorlar ve bu değer yoksa öntanımlı olarak siteyi indeksleyip linkleri de takip ediyorlar. Web sitenizdeki bir sayfanın indekslenmesini istemiyorsanız o sayfaya:

<meta name="robots" content="noindex,nofollow" />

Şeklinde bir tag yerleştirmeniz bunu sağlayabiliyor. Seçeneklerden sadece birer tanesi kullanılabiliyor. Örneğin;

<meta name="robots" content="index,noindex,follow,nofollow" />

dikkate alınmıyor. Bu kodun alternatifi ise robots.txt dosyası kullanmaktır.

Content-Type

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Bu tag önemli. Bu tag girilmezse öntanımlı olarak site içeriği ISO-8859-1 gibi düşünülüyor. Muhtemelen Türkçe bir içeriğiniz olacağına göre bunu UTF-8 olarak almak en iyisi.

MSSmarttagsPreventParsing

<meta name="MSSmarttagsPreventParsing" content="true" />

Microsoft tabanlı programların siteyi indekslerken akıllı tag’lar oluşturmalarını engellemek için konuluyor. Gerçi Microsoft’a göre bu proje sonlandırıldı ama yine de bu tag bazı sitelerde (örneğin; Blogger ile hayat bulan tüm bloglar) öntanımlı olarak bulunuyor.

Generator

<meta name="generator" content="Blogger" />

Site içeriğinin (HTML kodunun) hangi yazılım ile oluşturulduğu hakkında bilgi veriyor. Bu yazılımların popülerliği hakkında pazar araştırması oluşturmak için ortaya çıkarıldığı düşünülüyor :) Blogger’da öntanımlı meta bilgisi içerisinde MSSmarttagsPreventParsing ile birlikte mutlaka bulunuyor.

Refresh

<meta name="refresh" content="X" />

Bu tag’da bulunduğu sayfanın “X” saniyede tarayıcı tarafından yenilenmesini sağlıyor. Eğer saniye ifadesinin yanında bir url verilirse bu kez tarayıcı belirtilen saniye sonunda sayfayı o url’ye yönlendiriyor. Örneğin;

<meta name="refresh" content="X;URL=http://www.site-adi.org/sayfa.html" />

Eğer url yönlendirmeyecekseniz ya da at yaırşı veya borsa bilgileri gibi içerik sunmayacaksanız blogunuzda buna ihtiyacınız olmayacaktır. Neticede 30 saniyede bir gönderi yollayacak değilsiniz :)

Tag oluşturmak için web’de çeşitli kaynaklar mevcut. Örneğin; PageRank.net sitesinin Meta Tag Generator‘u bu konuda iyi bir alternatif. Bu adreste sizin için uygun olduğunu düşündüğünüz tag’leri (title, description, keywords tag’larını mutlaka oluşturun. İhtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız robots tag’ına da yer verebilirsiniz) oluşturduktan sonra site kodunuz içinde <HEAD> şeklindeki ifadeyi arayın ve tag kodlarını altına yapıştırın. Tag kodları <HEAD> ve < /HEAD> arasında olmalıdır. Eğer kodları <HEAD> etiketinin hemen altına eklerseniz bunu garantiye alabilirsiniz ;)

 

Movable Type 
Popüler bir blog yayınlama yazılımı (bkz.movabletype.org)

Permalink 
Bkz. Kalıcı bağlantı.

Ping 
Bir servisin (örneğin bir dizin servisinin) güncellemelerinizi fark etmesi için blog’unuzu kontrol etmesini sağlama işlemidir. Genellikle bu tip servislerde bulunan formlara blog (veya feed) adresinizi girerek blog’unuza bir ziyarette bulunmaları sağlanır ya da birkaç servise birden ping atmaya yarayan hizmetlerden faydalanılır. Dizin servisleri ping aracılığı ile blog’unuzdaki yeni gönderileri tarar ve indekslerine dahil ederler. 
Yaptığınız her güncellemeden sonra mutlaka dizin servislerine ping atın. Sürekli güncellenen bloglara çoğu dizin servisi tarafından öncelik tanınmaktadır. Ayrıca bu dizin servislerinin arama motorlarının robotları tarafından sıklıkla ziyaret edildiği de göz önüne alınacak olursa, her gün yapacağınız güncellemelerle arama motorlarındaki sayfa sayınız sürekli artacak ve buna bağlı olarak blog’unuza yönlendirilecek okur sayısı da çoğalacaktır.

Aşağıdaki ping servisleri aracılığı ile birçok dizine aynı anda zahmetsizce ping atabilirsiniz;

Ping-O-Matic (pingomatic.com)Blogflux (pinger.blogflux.com)

Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var o da her iki servisi aynı anda kullanmamak. Her iki aracın da ping attıkları dizin servisleri birbiri ile hemen hemen aynı. Bazı servisler ardı ardına çekilen (ve herhangi bir güncelleme içermeyen) pingleri servisin suistimali olarak değerlendirip blog’unuzu sansürleyebilirler. Eğer iki servisi de kullanacaksanız, ilk kullandığınız serviste ping attığınız seçenekleri ikinci kullanacağınız serviste mutlaka iptal edin.

Post

Blog’a gönderi veya makale yazma işi.Blog’a yazılan her bir gönderi veya makaleye verilen ad.

Post comment 
Blog üzerindeki gönderilere okurlar tarafından yapılan yorumlar.

Post entry

Bkz. Post.Gönderi metni.

RDF 
Bir feed formatı. “Resource Description Framework”ün kısaltılmış hali. (bkz. w3.org)

RSS 
Bir feed formatı. “RDF Site Summary” veya “Really Simple Syndication” ya da “Rich Site Summary”nin kısaltılmış hali. (bkz. xml.com)

Reciprocal link 
Bkz. Bağlantı değişimi.

Sidebar (ya da Side bar) 
Blog düzeninde ana kolonun sağında ve/veya solunda yer alan, gönderilerin yer aldığı ana kolona göre daha dar olan kolon(lar). Bu kolonlar genellikle yazar hakkında kişisel bilgiler vermek, blog içeriğindeki kategori ve konu başlıklarını listelemek, diğer blog’lara bağlantılar vermek için kullanılabileceği gibi reklamların yerleştirilmesi için de kullanılabilir.

Spam 
Bkz. Comment spam.

Splog (spam + blog) 
Diğer sitelerin, blogların propagandasını yapmak ve arama motorlarının sonuçlarını yanıltmak için oluşturulmuş, çoğu zaman çalıntı ve sahte içerikle birlikte birçok bağlantı barındıran spam blogları.

Şablon 
Blog’unuzun görünümünü değiştirebileceğiniz HTML taslaklarına verilen ad. Şablonlar blog gönderilerinizin, arşivinizin, yapılan yorumların ve diğer görsel öğelerin nasıl görüneceğini belirleyen tasarım bilgisini içeren HTML kodudur

Tag 
En genel anlamı ile “etiket”. Blog veya blogla ilişkili kullanıldığında gönderileri sınıflandırmaya yarayan kategori başlığı veya anahtar kelimeler olarak düşünülür.

Technorati 
Dünyadaki weblog’lar üzerine odaklanmış bir arama motoru. Şu an izlediği 18 milyondan fazla blog içeriğini konu başlıkları ile indeksleyerek ve onların birbirlerine verdikleri bağlantılar yardımı ile blogosferdeki popülerlik durumları hakkında bilgi veren bir servis. Kendi ifadeleri ile “Weblog’lar dünyasında neler olup bittiği konusundaki otorite” (bkz. technorati.com).

Trackback 
Blog’lar arasında uzaktan yorum yazma sistemi. Bu bir kişinin başka bir kişinin blog’undaki bir gönderiyi okuması ve o gönderi hakkında kendi blog’unda bir gönderi yayınlaması durumunda kullanılır. Trackback linki kullanıldığında o ilk gönderinin yazarına ping gönderilecek ve yazar gönderisi hakkında blog yazıldığından haberdar olacaktır.

Vlog (ya da Vog) 
Video blog.

W3 (ya da W3C) 
“World Wide Web Consortium”un kısaltılmış hali. Tam zamanlı çalışan bir ekip ile birlikte üye organizasyonların ve halktan bireylerin de katkıları ile web standartları geliştiren bir konsorsiyum. (bkz. w3.org)

Weblog 
Bkz. Blog.

WordPress 
Popüler bir blog yayınlama yazılımı (bkz.wordpress.org, wordpress-tr.com)

XML 
Bir çok farklı alanda kullanılan fakat blog’lar söz konusu olduğunda feed dosyalarının oluşturulmasında kullanılan bir web dili. “eXtensible Markup Language”ın kısaltılmış hali. Bir blog üzerinde XML ikonu görüyorsanız blog’un feed dosyasına işaret ediyordur.


Atom
Bir feed formatı. (bkz. atomenabled.org)

Aggregator
İlgilenilen blog’ların (ya da sitelerin) feed’lerini takip etmek için kullanılan web servisleri veya bilgisayar yazılımları (bkz. Feed takip araçlarının popülerlik düzeyleri)

Bağlantı değişimi
İki web sayfasının (ya da blog’un) birbirlerine karşılıklı bağlantı vermesi (bkz. Bağlantı değişimi nedir?).

Blog
Bkz. Blog Nedir?

Blogcu

Blog yazarı.Türkçe blog servisi (bkz. blogcu.com).

Blogger

Bkz. Blogcu.En geniş kullanıma sahip blog servisi (bkz. blogger.com).

Blogging
Blog yazmak.

Blog dizini
Blogları kategoriler halinde listeleyen, içeriklerini indeksleyen, hatta bazı durumlarda istatistikleri ve coğrafik konumları hakkında bilgi de verebilen servislerdir (bkz. Blog dizinleri).

Blog ekosistemi
Blogların birbirlerine verdikleri bağlantıların tümü (ve bunları indeksleyen servisler).

Blogosfer
Dünyadaki blog’ların tümünü ifade etmek için verilen ad, bloglar topluluğu.

Blogroll (ya da Blog roll)
Bir blogda yan sütunlarda diğer bloglara verilen bağlantılar.

Bloggerverse
Bkz. Blogosfer.

Comment spam
Çoğu kez diğer blog yazarlarının veya site sahiplerinin sadece kendi linklerini eklemek için yazdıkları, gereksiz ve konu ile alakasız yorumlar.

CSS
“Cascading Style Sheets”in kısaltılmış hali. Web sayfalarının sunum şeklini tanımlamak için kullanılan stil belirtme formatı. CSS ile web dokümanlarının font, öğeler arası boşluklar, renkler gibi stil bilgileri kolaylıkla düzenlenebilmektedir (bkz. W3.org).

del.icio.us
Favori web adreslerinizi düzenlemenizi ve onlara web üzerinden istediğiniz zaman ulaşabilmenizi sağlayan bir servis. Linklerinizi anahtar kelimeler yardımı ile sınıflandırabilmenize ve onları diğer kullanıcılarla paylaşabilmenize olanak sağlanıyor (bkz. del.icio.us)

Feed
Bkz. Feed Nedir?

Geo Tagging
Bkz. Geo Tagging: Dünya üzerindeki yerinizi belirleyin.

Grup blog’u
Bkz. Komunite blog’u.

Kalıcı bağlantı
Bir blog içindeki tek bir gönderi için özel bağlantı adresi. Bu adres aracılığı ile söz konusu gönderiye, yeni gönderilenlerin arkasında kalarak blog ana sayfasından uzaklaşsa da, daima ulaşılabilir. Bu anlamda gönderinin sürekli adresi olarak düşünülebilir.

Kominite Blog’u
İçeriğine birden fazla yazarın katkıda bulunduğu blog (örneğin; bildirgec.org)

Linkback (ya da Link back)
Bkz. Bağlantı değişimi.

Link exchange
Bkz. Bağlantı değişimi.

Link trade
Bkz. Bağlantı değişimi.

Moblog
Taşınabilir cihazlar ile (cep telefonu, PDA vs.) uyumlu, mobil blog.

Meta-blogging (ya da Meta blogging)
Blog hakkında makaleler yazarak blog oluşturma (bkz acemiblogcu.com).

Meta tag
Bkz. Meta tag nedir? ve Geo Tagging.

Movable Type
Popüler bir blog yayınlama yazılımı (bkz. movabletype.org)

Permalink
Bkz. Kalıcı bağlantı.

Ping
Bkz. Ping nedir?

Post

Blog’a gönderi veya makale yazma işi.Blog’a yazılan her bir gönderi veya makaleye verilen ad.

Post comment
Blog üzerindeki gönderilere okurlar tarafından yapılan yorumlar.

Post entry

Bkz. Post.Gönderi metni.

RDF
Bir feed formatı. “Resource Description Framework”ün kısaltılmış hali. (bkz. w3.org)

RSS
Bir feed formatı. “RDF Site Summary” veya “Really Simple Syndication” ya da “Rich Site Summary”nin kısaltılmış hali. (bkz. xml.com)

Reciprocal link
Bkz. Bağlantı değişimi.

Sidebar (ya da Side bar)
Blog düzeninde ana kolonun sağında ve/veya solunda yer alan, gönderilerin yer aldığı ana kolona göre daha dar olan kolon(lar). Bu kolonlar genellikle yazar hakkında kişisel bilgiler vermek, blog içeriğindeki kategori ve konu başlıklarını listelemek, diğer blog’lara bağlantılar vermek için kullanılabileceği gibi reklamların yerleştirilmesi için de kullanılabilir.

Spam
Bkz. Comment spam.

Splog (spam + blog)
Diğer sitelerin, blogların propagandasını yapmak ve arama motorlarının sonuçlarını yanıltmak için oluşturulmuş, çoğu zaman çalıntı ve sahte içerikle birlikte birçok bağlantı barındıran spam blogları.

Şablon
Blog’unuzun görünümünü değiştirebileceğiniz HTML taslaklarına verilen ad. Şablonlar blog gönderilerinizin, arşivinizin, yapılan yorumların ve diğer görsel öğelerin nasıl görüneceğini belirleyen tasarım bilgisini içeren HTML kodudur (bkz. Blog’unuzu çekici hale getirin.)

Tag
En genel anlamı ile “etiket”. Blog veya blogla ilişkili kullanıldığında gönderileri sınıflandırmaya yarayan kategori başlığı veya anahtar kelimeler olarak düşünülür.

Technorati
Dünyadaki weblog’lar üzerine odaklanmış bir arama motoru. Şu an izlediği 18 milyondan fazla blog içeriğini konu başlıkları ile indeksleyerek ve onların birbirlerine verdikleri bağlantılar yardımı ile blogosferdeki popülerlik durumları hakkında bilgi veren bir servis. Kendi ifadeleri ile “Weblog’lar dünyasında neler olup bittiği konusundaki otorite” (bkz. technorati.com).

Trackback
Blog’lar arasında uzaktan yorum yazma sistemi. Bu bir kişinin başka bir kişinin blog’undaki bir gönderiyi okuması ve o gönderi hakkında kendi blog’unda bir gönderi yayınlaması durumunda kullanılır. Trackback linki kullanıldığında o ilk gönderinin yazarına ping gönderilecek ve yazar gönderisi hakkında blog yazıldığından haberdar olacaktır.

Vlog (ya da Vog)
Video blog.

W3 (ya da W3C)
“World Wide Web Consortium”un kısaltılmış hali. Tam zamanlı çalışan bir ekip ile birlikte üye organizasyonların ve halktan bireylerin de katkıları ile web standartları geliştiren bir konsorsiyum. (bkz. w3.org)

Weblog
Bkz. Blog.

WordPress
Popüler bir blog yayınlama yazılımı (bkz. wordpress.org, wordpress-tr.com)

XML
Bir çok farklı alanda kullanılan fakat blog’lar söz konusu olduğunda feed dosyalarının oluşturulmasında kullanılan bir web dili. “eXtensible Markup Language”ın kısaltılmış hali. Bir blog üzerinde XML ikonu görüyorsanız blog’un feed dosyasına işaret ediyordur.

2 yorum on "Blog Sözlüğü "
  1. Yahya Bey ( kaç yaşındasınız bilmiyorum ama ) HTML biliyor musunuz?

    YanıtlaSil